A festõi és igen élõ falucska egy délnek tekintõ domboldalra kúszik fel a Balaton-felvidéki Káli-medencét északról karéjosan lezáró erdõs hegyek ölelésébe. A templomtól letekintve elõbb a falu zegzugos utcái és a hol cserepes, hol nádas háztetõit, azokon túl pedig a Káli-medence sík, helyenként mocsaras síkját látjuk. A tekintet szabadon fut egészen a Balatonig. 

A hegyek oldalában az erdõ alatt szõlõk kezdõdnek. Nem nagyüzemi táblák, hanem szeretettel és hozzáértéssel gondozott kis családi birtokok, a tájra jellemzõ markáns fehérborokkal. Kellemes sétautak vezetnek pincétõl pincéig, présháztól présházig. Ha gazdát épp ott találjuk, hamar elõkerül a pohár, a lopó, és beszélgetés közben nem marad el a kínálás sem.
Már márciusban fehér és rózsaszín virágpompában állnak a domboldalak, mert virágzik a szõlõ között a mandula. Régi gyümölcse e vidéknek a mandula, és mint a bornak, úgy a mandulának is határozott, de kellemes ízt ad e vulkáni tájon a föld és napfény. A legnagyobb ültetvény közel 2000 fával közvetlen a falu felett virít.

 

Szentbékkálla nevezetessége a Kőtenger, mely egy gyógyító rezgésű Szent György vonalon fekszik, így gyógyerővel rendelkezik.
 

A falu fehérre meszelt, vakolatdíszes házai a helyi építészet év-százados hagyományait õrzik. Nem skanzen, nem holt múzeum, hanem a maga évszázados helyén továbbélõ közösség, melyben a gyerekek száma nagyobb, mint az idõskorúaké. Egy falu, ahol a látogató is jól érzi magát. Talán ez a vonzerõ az oka, hogy Szentbékkállán német, angol és amerikai származású lakosok is élnek. Nem nyaralnak, élnek. Látogasson el Ön is hozzánk! E vendégszeretõ helyen jól fogja magát érezni.

 

2014-ben, 2013-ban és 2012-ben Szentbékkálla a kistelepülések kategóriájában elnyerte a Tiszta és virágos Veszprém megyéért című pályázat fődíját.


A 2013-as Virágos Magyarországért verseny keretében Szentbékkálla elnyerte a Balatoni Szövetség különdíját.                    A település szakmai tanácsadója és támogatója az Ádám-Kert kft.

 

Szentbékkálla 2010-ben elnyerte az érték gazdag település címet


                           

Kövessen bennünket a facebookon, ahol megtalálhatók az aktuális fotók is!

 


FELHÍVÁS!

Tisztelt Ingatlantulajdonosok, Ingatlanhasználók! Tisztelt Lakosság!

Környezetünk karbantartása, megóvása, szépítése közös érdekünk és közös feladatunk, ezért felhívom figyelmüket a közterületek tisztántartására vonatkozó alábbi szabályokra...

Bővebb információ ide kattintva!


FELHÍVÁS!

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Felhívom a Tisztelt Ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a Szőlőhegyeken vadkerítés csak az ingatlanok azon részén telepíthető, melyek erdősávval határosak. Az ingatlan egyéb határainak lehatárolása csak szőlőkordonnal, illetve növényzettel történhet...

Bővebb információ ide kattintva!


Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály hírdetménye!

A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény (a továbbiakban: Foktftv.) 21. § alapján Szentbákkállát érintő hírdetmények jelennek meg a hivatalos magyarorszag.hu honlapon.

Bővebb információ ide kattintva


HIRDETMÉNY

Ezúton tájékoztatom Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal és a Révfülöpi Kirendeltsége

2021. december 11-én (szombat) zárva tart.

Dr. Szabó Tímea
címzetes főjegyző


HIRDETMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a koronavírus-járvány során alkalmazandó védelmi intézkedések körében a 633/2021. (XI. 18.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés i) pontja szerint a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatalban és a Révfülöpi Kirendeltségen, valamint a kihelyezett ügyfélfogadások során is a szájmaszk használata kötelező!

A hivatal székhelyén (8254 Kővágóörs, Petőfi u. 2.), valamint a Révfülöpi Kirendeltségen (8253 Révfülöp, Villa Filip tér 8.) az ügyfélfogadás az alábbi:

  • hétfő 8: 00 – 12: 00 és 13: 00 – 15: 30
  • szerda 8: 00 – 12: 00 és 13: 00 - 15: 30
  • péntek 8: 00 – 12: 00

Kérjük, hogy a személyes ügyfélfogadás során a jogszabályban foglaltakat betartani szíveskedjenek!

Megértésüket köszönjük.

Dr. Szabó Tímea
címzetes főjegyző


Közmeghallgatás 2021. december 01. 16:00 óra    

Az ülés helye: Szentbékkálla Könyvtár

A meghívó letöltéséhez kattintson ide


Meghívó - Gázló Egyesület

A Gázló Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt soron következő programjára 2021-12-04-én 10.00-kor.

Bővebb információ ide kattintva.


PARTNERSÉGI VÉLEMÉNYEZÉS KÖZZÉTÉTELE

Szentbékkálla Község Önkormányzat Képviselő-testületének partnerségi egyeztetésről szóló szabályzata alapján tájékoztatom, hogy a településkép védelméről szóló 17/2017 (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításra kerül.

Bővebb információ ide kattintva.

Bővebb információ ide kattintva.


Tájékoztató turisztikai attrakciók NTAK regisztrációjáról

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (továbbiakban: Turizmus Tv.) 12/B §-a értelmében,

a turisztikai attrakció üzemeltetője a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítására 2022. július 1. napjától köteles.

Bővebb információ ide kattintva.


Vendéglátó üzletek NTAK regisztrációja

Tisztelt vendéglátóhely üzemeletetők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (továbbiakban: Turizmus Tv.) 12/A §-a értelmében,

minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles 2021. november 1. napjával a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt megkezdeni, továbbá az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek kötelesek ott - a vendéglátó szoftver alkalmazásával – 2022. július 1. napjátólnapi szinten adatot szolgáltatni.

Bővebb információ ide kattintva.


Ösztöndíj Pályázat

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzat Ösztöndíj Pályázat

Szentbékkálla Község Önkormányzata kiírta a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj „A” és „B” típusú pályázatát.

Pályázati kiírás

Szabályzat

Bursa A pályázat

Bursa B pályázat


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó szolgáltatás elvégzésére történő kiválasztásra

Kiíró: Szentbékkálla Község Önkormányzata
Tel: 87/464-017, e-mail: jegyzo@kovagoors.hu

Pályázati felhívás:
Szentbékkálla Község Önkormányzata pályázatot hirdet a község közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatás keretében történő összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére 2022. január 1-jétől 2026. december 31-éig tartó időtartamra.

Információ a polgármestertől írásban kérhető: Szentbékkálla Község Önkormányzata (8281 Szentbékkálla, Kossuth u. 11.; e-mail: jegyzo@kovagoors.hu )

A pályázati feltételeket jelen dokumentáció tartalmazza.

Bővebb információ ide kattintva.


HIRDETMÉNY

Ezúton tájékoztatom Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatalban és a Révfülöpi Kirendeltségen 2021. augusztus 30-án (hétfőn) a jegyzői ügyfélfogadás elmarad.

Dr. Szabó Tímea
címzetes főjegyző


TÁJÉKOZTATÓ ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁSRÓL

Tájékoztatom a szülőket, hogy Szentbékkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 8/2021. (VI. 12.) önkormányzat rendelete alapján iskolakezdésre, óvodakezdésre tekintettel települési támogatásra jogosult az az óvodás, az általános – és középiskolás gyermek saját jogán, vagy a gyermekével azonos lakcímen élő szülő, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 600 %-át (171.000 Ft-ot).

Bővebb információ ide kattintva.

Kérelem települési támogatás megállapítására (iskolakezdésre tekintettel)


VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁS

Értesítem a Tisztelt ebtartókat, hogy a község területén az ebek veszettség elleni kötelező védőoltására összevezetéses oltást tartok. Akik a tulajdonukban lévő ebek oltásának ezen a módon kívánnak eleget tenni, kérem az alábbi helyszínre és időpontra vezessék fel kutyáikat:

2021. 08. 27. PÉNTEK: SZENTBÉKKÁLLA, KÖNYVTÁR UDVARA: 10:00-10:30

Bővebb információ ide kattintva.


Védekezési felhívás II.

Védekezési felhívás a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő szőlőkabóca ellen.

Bővebb információ ide kattintva.


HŐSÉGRIASZTÁS VI.

Az országos tisztifőorvos asszony az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan a III. fokú hőségriasztást 2021. július 26-án (hétfő) 12:00 órától kezdődően július 30-án (péntek) 24:00 óráig.


TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztató parlagfű-mentesítéssel kapcsolatosan.

Bővebb információ ide kattintva.


TÁJÉKOZTATÓ

Értesítjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Tapolcai Járási Hivatal illetékességi területén 2021. július 21-én (szerdán) mobilizált ügyfélszolgálat működik.

A KAB-BUSZ ügyintézői a fenti napon:

Balatonhenye, Kossuth u. 54. - Önkormányzati Hivatal – szám alatt 9:00 – 10:00 óra között

Mindszentkálla, Petőfi u. 13. - Önkormányzati Hivatal – szám alatt 10:15 – 11:15 óra között

Révfülöp, Villa Filip tér 8. – Önkormányzati Hivatal - szám alatt 14:00 - 16:00 óra között

várják az ügyfeleket a szokásos okmányirodai (személyi igazolvány, lakcím, jogosítvány, útlevél, gépjármű, ügyfélkapu, diákigazolvány), valamint kormányablakban indítható ügyekben.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a KAB-BUSZ-ban a díjak, illetékek kiegyenlítésére csak bankkártyával van lehetőség.


HŐSÉGRIASZTÁS IV.

Az országos tisztifőorvos asszony az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan a III. fokú hőségriasztást 2021. július 07-én (szerda) 00:00 órától kezdődően július 9-én (péntek) 24:00 óráig.


HŐSÉGRIASZTÁS III.

Az országos tisztifőorvos asszony az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan 2021. június 28-án (hétfő) 12:00 órától 2021. június 30-án (szerda) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.


HIRDETMÉNY

Ezúton tájékoztatom Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal és a Révfülöpi Kirendeltsége

2021. június 30-án (szerdán) zárva tart,

így az ügyfélfogadás a Hivatal székhelyén, a Kirendeltségen és a kihelyezett ügyfélfogadás is elmarad.

Dr. Szabó Tímea jegyző


HIRDETMÉNY

IFA befizetési kötelezettség felfüggesztésének módosításáról.

Bővebb információ ide kattintva.

Fentiekre való tekintettel kérem a tisztelt szálláshely szolgáltatókat, hogy a jelenleg is alkalmazandó nyilvántartási, valamint rendszeres havi bevallási kötelezettségük mellett 2021. július 1. napjától kezdődően az adó beszedési és befizetési kötelezettségüknek is szíveskedjenek eleget tenni!


HŐSÉGRIASZTÁS II.

Az országos tisztifőorvos asszony az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan a II. fokú hőségriasztást 2021. június 22-én (kedd) 00:00 órától kezdődően III. fokúra emelte és június 24-én (csütörtök) 24:00 óráig meghosszabbította.

Bővebb információ ide kattintva.


HŐSÉGRIASZTÁS I.

Az országos tisztifőorvos asszony az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2021. június 19-én 0.00 órától június 22-én 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.

Bővebb információ ide kattintva.


Tájékoztató

Értesítjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Tapolcai Járási Hivatal illetékességi területén 2021. június 30-án (szerdán) mobilizált ügyfélszolgálat működik.
A KAB-BUSZ ügyintézői a fenti napon:

Kővágóörs, Petőfi u. 2. (Közös Önkormányzati Hivatal) szám alatt 9:00 – 10:30 óra között

várják az ügyfeleket a szokásos okmányirodai (személyi igazolvány, lakcím, jogosítvány, útlevél, gépjármű, ügyfélkapu, diákigazolvány), valamint kormányablakban indítható ügyekben.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a KAB-BUSZ-ban a díjak, illetékek kiegyenlítésére csak bankkártyával van lehetőség.


Tájékoztató

Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatatása.

Bővebb információ ide kattintva.


Védekezési felhívás

Védekezési felhívás a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő szőlőkabóca ellen.

Bővebb információ ide kattintva.


HIRDETMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy  2021. június 8-ától újra indul a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal tagtelepülésekre kihelyezett ügyfélfogadásai az alábbiak szerint:

Bővebb információ ide kattintva.


Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály hírdetménye!

Ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartásban történő rendezése 2021. május 14-e után Szentbákkállát érintő hírdetmények a hivatalos magyarorszag.hu honlapon érhetőek el.

Tovább a magyarorszag.hu oldalra

Ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartásban történő rendezése – Szentbékkállai ingatlanok esetében 2021. május 14-ét megelőzően.

– Szentbékkálla 063/10. hrsz – Tölli Tibor

– Szentbékkálla 029/5. hrsz – Mátyás Lajos

– Szentbékkálla 012/32. hrsz – Gelencsér László

– Szentbékkálla 055/47. hrsz – Szabó Gyula

– Szentbékkálla 012/38. hrsz – Istvándi Róza

– Szentbékkálla 1787/4. hrsz – Inkler Lajos

– Szentbékkálla 055/44. hrsz – Takács Mihályné

– Szentbékkálla 055/44. hrsz – Tölli Lajos

– Szentbékkálla 029/5. hrsz – Németh Jánosné

– Szentbékkálla 029/5. hrsz – Lakosi Jenő

– Szentbékkálla 012/38. hrsz – Kovács Jánosné

- Szentbékkálla 012/38. hrsz – Kranabeth Gáborné

- Szentbékkálla 09/35. hrsz – Czobber Gézáné

– Szentbékkálla 031/23. hrsz – Sötét Józsefné

– Szentbékkálla zk. 1444., 1451. hrsz – Zarka Kálmán


Bejelentési és véleményezési eljárás

Szentbékkálla bejelentési és véleményezési eljáráshoz útmutató.

Bővebb információ ide kattintva.


Tájékoztató

VMK Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Természetvédelmi Osztály hirdetménye ingatlantulajdonosok részére.

Bővebb információ ide kattintva.


Felhívás

Szentbékkálla községben változtatási tilalom elrendeléséről szóló rendelet lett kihírdetve.

4/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendelet: Változtatási tilalom elrendeléséről


Felhívás

A bölcsődei ellátással kapcsolatosan az Önkormányzat a következő felhívást teszi közzé.

Bővebb információ ide kattintva.


Felhívás

Tájékoztató vendéglátó üzletek üzemeltetői részére.

Bővebb információ ide kattintva.


Közlemény - Hivatal és a Kirendeltség ügyfélfogadása

Bővebb információ ide kattintva.


Tájékoztató adóelőleg csökkentés lehetőségéről!

Tisztelt Vállalkozók!

Megjelent a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet.

A vállalkozóknak (a 2021. március 15-i előlegfizetés miatt) nyilatkozatot kell tenniük legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára, ha élni kívánnak az adó felezés lehetőségével.

Az említett, 21NYHIPA jelű nyilatkozat kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

Bővebb információ ide kattintva.


Egyenlő Bánásmód Hatóság tájékoztató

Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság, mint önálló költségvetési szerv 2020. december 31. napjával megszűnik, 2021. január 1. napjával általános jogutódlással a hatóság beolvad az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.

Tisztelettel:

dr. Fábián Alexandra

egyenlőbánásmód-referens, ügyvéd


FELHÍVÁS - szálláshely szolgáltatóknak

FELHÍVÁS szálláshely szolgáltatóknak adatszolgáltatásra.

Bővebb információ ide kattintva.


Tájékoztató - Gépjárműadóztatás változás

Gépjárműadóztatással kapcsolatos változásról tájékoztató.

Bővebb információ ide kattintva.


 
 

2020. évi híreink ide kattintva tekinthetők meg.


Miért Szentbékkálla?

Önkormányzat

Településképi Arculati Kézikönyv

Tájértékek

Turizmus

Közélet a faluban

Közérdekű Infók

Vállalkozóink

Fotógaléria

  Facebook galéria

Eseménynaptár

Linkajánlás

csatornázás

Közérdekű adatok

Online ügyintézés

Időjárás

Barangolás a  Kál nemzetség földjén

Nyári Koncertek

 

Magyar Falu Program


Támogatónk:

 

Copyright © 2008  A honlapot közösségi összefogással a www.kalidekor.hu készítette.